Francúzsko rokuje s Ruskom o novej rezolúcii o Sýrii

15.02.2012 Celý región

Paríž 15. februára (TASR) - Francúzsko rokuje s Ruskom o novom návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o situácii Sýrii. Oznámil to dnes šéf francúzskej diplomacie Allan Juppé.

Minister chce, aby členovia BR OSN zvážili vytvorenie humanitárnych koridorov, ktorými by sa dopravovali potraviny a lieky civilnému obyvateľstvu v krízových oblastiach. Vo štvrtok sa Juppé stretne vo Viedni so svojím ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom.

Predchádzajúci návrh rezolúcie, zameranej na ukončenie brutálneho potláčania protivládnych nepokojov v Sýrii, vetovali 4. februára Rusko a Čína.

Rezolúcia vyjadrovala podporu plánu Ligy arabských štátov (LAŠ), vyzývajúcemu na odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ruské a čínske veto vyvolalo ostrú kritiku západných a arabských krajín.

Francúzsky minister súčasne varoval pred vyzbrojovaním sýrskych povstalcov, čo by podľa neho pravdepodobne viedlo k vypuknutiu občianskej vojny.

Sýrska armáda medzitým pokračuje v ofenzívach voči viacerým povstaleckým mestám. V Homse dnes explodoval dôležitý ropovod, vedúci do miestnej rafinérie. Podľa sýrskych úradov išlo o dielo sabotérov, opoziční aktivisti však tvrdia, že ropovod omylom zasiahlo strela vypálená sýrskymi vojakmi.
 

Vyberte región